Wat is het verschil tussen detacheren, uitzenden en payrollen?

Als je een personeelstekort hebt is het logisch dat je erover nadenkt om meer personeel aan te nemen. Maar misschien heb je het personeel maar voor een bepaalde periode nodig óf heb je geen zin in alle werkgeversrisico’s die erbij komen kijken als je personeel aanneemt. Je kunt dan kiezen voor uitzenden, payrollen of detacheren. Maar wat betekenen deze begrippen precies?

Uitzenden

Als jij als ondernemer of bedrijf op zoek bent naar personeel, kun je bij een uitzendbureau een aanvraag doen voor een (flex)kracht die de openstaande functie kan vervullen. Het uitzendbureau gaat dan voor jou op zoek naar een geschikte kandidaat. Het werven en selecteren hoef jij dus niet meer te doen, maar gebeurt volledig door het uitzendbureau. Als er dan een juiste match is gemaakt, wordt deze flexkracht voor bepaalde tijd geplaatst bij jouw bedrijf/onderneming.

Het is dan ook mogelijk om een uitzendbeding op te nemen in de uitzendovereenkomst. Hierin wordt bepaald onder welke omstandigheden de uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt, bijvoorbeeld als de opdracht afgelopen is waarvoor de werknemer aangenomen is.

Wanneer kies je voor uitzenden?

Deze optie is vooral heel handig wanneer je een oplossing zoekt voor piekwerkzaamheden maar zelf geen tijd hebt om nieuwe medewerkers te werven, want je kunt de werknemer aannemen voor bepaalde tijd (de piekperiode). Na deze periode of nadat het project is afgelopen waarvoor de uitzendkracht is aangenomen, kun je afschakelen.

Detacheren

Net zoals bij uitzenden wordt er ook bij detacheren personeel ingeleend van een derde partij. Het verschil bij detacheren in vergelijking met uitzenden is dat de gedetacheerde werknemer een formele arbeidsrelatie met de opdrachtgever heeft. Er is vaak een urengarantie besproken én de overeenkomst heeft een duidelijke einddatum. Een gedetacheerde werknemer heeft dus meer rechten en plichten dan een uitzendkracht.

Wanneer kies je voor detacheren?

Als je medewerkers voor een langlopend project of voor een vaste positie zoekt, is detacheren een goede optie. Je kunt duidelijk in het contract aangeven wanneer het project afloopt zodat daar geen onzekerheid over bestaat bij de medewerker. Detacheren wordt ook wel gebruikt als verlengde proeftijd om risico’s met nieuwe werknemers te vermijden.

Payrollen

Waar bij uitzendbureaus en detacheerbureaus het doel is om mensen bij een ander bedrijf te plaatsen, is dat bij payrollbedrijf niet zo. Een payrollbedrijf doet geen werving en selectie voor jou als bedrijf of onderneming. Jij werft en selecteert zelf nieuw personeel en pas wanneer er een juiste match is tussen de medewerker en het bedrijf, komt het payrollbedrijf aan de orde. Deze zorgt voor een arbeidsovereenkomst en neemt zodoende het juridische werkgeverschap over met de daarbij behorende werkgeversrisico’s.

Wanneer kies je voor payroll?

Als jij als werkgever ontzorgd wil worden van alle administratieve rompslomp en juridische zaken, kun je kiezen voor een payrollbedrijf zoals Oak HRM. Je houdt het kiezen van je eigen medewerkers zelf in de hand, maar verdere risico’s van het werkgeverschap worden overgenomen door het payrollbedrijf. Hierdoor heb jij alle tijd om je te focussen op het ondernemen en hoef je je niet druk te maken over andere zaken.

Blijf op de hoogtevan onze   updates